Βlog Action Day: Μπράβο κ. Δήμα

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σταύρος Δήμας (αν και προέρχεται από την περιβαλλοντοφάγα ΝΔ) απέδειξε τόσο την ευαισθησία του απέναντι στο περιβάλλον για το οποίο είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος όσο και την δυνατότητά του να αντιληφθεί τη σημασία και τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο. Ο Έλληνας επίτροπος όχι μόνο συμμετείχε στην πρώτη διεθνή ημέρα δράσης μέσω των ιστολογίων για την προστασία του περιβάλλοντος (Blog Action Day), αλλά πήρε την πρωτοβουλία να συνομιλήσει διαδικτυακά για τα θέματα αυτά απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων blogers.

Η διαδικτυακή συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο ιστολόγιο του Επιτρόπου (http://blogs.ec.europa.eu/dimas) στην αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική και την ελληνική γλώσσα, κράτησε τρεις ώρες και ανέδειξε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαϊκές χώρες και πολύ περισσότερο η «τριτοκοσμική» σε θέματα περιβάλλοντος Ελλάδα.

Βlog Action Day

Στόχος της διαδικτυακής πρωτοβουλίας ήταν η μαζική διαμαρτυρία των εκατομμυρίων χρηστών του ίντερνετ για τον βιασμό του περιβάλλοντος με τη δημοσίευση σχολίων (post) από blogger από όλο τον κόσμο. Στην εκδήλωση πήραν επισήμως μέρος περισσότερα από 15 χιλιάδες ιστολόγια, με τουλάχιστον 12 εκατομμύρια επισκέπτες, ένα σημαντικό δηλαδή κομμάτι από τα 300 εκατομμύρια χρηστών του διαδικτύου που υπάρχουν στην Ευρώπη.

«Η διεθνής ημέρα δράσης Blog Action Day αποτελεί εξαίρετη πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στη συμβολή των πολιτών της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων στην εξεύρεση λύσεων» δήλωσε για την διεθνή ημέρα ο κ. Δήμας.Το chat με τον επίτροποΠολλοί ήταν οι Έλληνες μπλόγκερ (αρκετοί ως εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων) που έστειλαν τις ερωτήσεις και τα σχόλιά τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Έθιξαν σημαντικά ζητήματα όπως τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την μόλυνση του Ασωπού και την εξαφάνιση της Κορώνειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, τις ρυπογόνες βιομηχανίες, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη χρήση λιθάνθρακα, τους οικοπεδοφάγους και τις φωτιές στα δάση, τα φυτοφάρμακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου κλπ.

Στις απαντήσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ήταν ειλικρινής, παραδεχόμενος την αδράνεια και την ολιγωρία των ελληνικών αρχών στην προστασία του περιβάλλοντος. Ενδεικτικά σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Δήμας καυτηριάζει το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια προκρίνεται όλο και περισσότερο η λύση των ΧΥΤΑ, αν και θεωρείται πλέον τεχνολογικά ξεπερασμένη στην υπόλοιπη Ε.Ε.» και προτείνει κατ’ αρχήν «να δοθεί έμφαση στην πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων, για παράδειγμα μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση μέσω της διαλογής στην πηγή, και μόνο στο τέλος την τελική διάθεσης σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ».

Σε άλλη απάντησή του ο Έλληνας Επίτροπος αναφερόμενος στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας υπενθυμίζει ότι «η Ε.Ε. αναμένει από την Ελλάδα να εφαρμόσει την σχετική κοινοτική νομοθεσία. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου από το κράτος-μέλος, κινείται από την Επιτροπή η διαδικασία παράβασης».

Τέλος, στηλιτεύει το «πράσινο χάσμα», στην περιβαλλοντική ευαισθησία των Ελλήνων, δηλαδή το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες φέρονται ως οι πιο ευαισθητοποιημένοι πολτίες στην Ε.Ε. στα θέματα του περιβάλλοντος, αλλά στην επόμενη ερώτηση για το ποιες προσωπικές θυσίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να σώσουν το περιβάλλον συγκαταλέγονται μεταξύ των τελευταίων».

~ από gaios στο Οκτώβριος 15, 2007.

Ένα Σχόλιο to “Βlog Action Day: Μπράβο κ. Δήμα”

 1. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΣ» ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ
  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την εικόνα παρακολουθήσαμε από κοντά την καταστροφή σε οικολογικό, ανθρώπινο, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο. Την παρακολουθήσαμε αλλιώτικα από άλλες φορές γιατί συνέβη στο σπίτι μας, στα μέρη που γνωρίζαμε, εκεί που μεγαλώσαμε… Είναι σημαντικό να μην ξεχάσουμε μπαίνοντας στην καθημερινότητά μας αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Για να το εμποδίσουμε να επαναληφθεί όσο περνάει από το χέρι μας.

  Η ΙΔΕΑ
  Η παραγωγή μιας διαδραστικής ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να γράφουν τη γνώμη τους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους γύρω από τις φωτογραφίες. Η κάθε φωτογραφία δεν θα φέρει το όνομα του δημιουργού της, τα ονόματα των φωτογράφων θα αναγραφούν συγκεντρωτικά.

  ΤΟ ΘΕΜΑ
  Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή.

  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
  Στην έκθεση μπορεί κανείς να φέρει φωτογραφίες (ρεπορτάζ ή και τοπίου) από τις πυρκαγιές, από καμένα τοπία, από τα δάση όπως ήταν πριν την καταστροφή αλλά και φωτογραφίες αναμνηστικές που δείχνουν πως κάθε ένας από τους φωτογράφους έζησε τα μέρη αυτά σε προσωπικό χρόνο, σε ένα πικνικ, σε μια εκδρομή ή φτιάχνοντας τον πρώτο του χιονάνθρωπο στη Πάρνηθα. Οτιδήποτε θέλετε, αρκεί οι φωτογραφίες να αφορούν τα μέρη που κάηκαν το καλοκαίρι.

  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
  Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Ο κάθε φωτογράφος επιλέγει τις φωτογραφίες του.

  ΥΛΙΚΟ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
  Χαρτί αφίσας ή φωτοτυπίας. Οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι δεκτό με δική σας ευθύνη μιάς και οι φωτογραφίες μπορεί να καταστραφούν από τις παρεμβάσεις των θεατών. Ο κάθε φωτογράφος επιβαρύνεται το κόστος της εκτύπωσης και τη φροντίδα για τη μεταφορά και τοποθέτησή τους. Αριθμός φωτογραφιών από 1 έως 5. Μέγεθος ελεύθερο.

  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  Η έκθεση θα στεγαστεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Φωκίωνος Νέγρη 42, από 10 μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2007. (φωτογραφίες χώρου διαθέσιμες στα mail επικοινωνίας).

  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
  Ο κάθε φωτογράφος θα φέρει και θα τοποθετήσει ο ίδιος τις φωτογραφίες του, τη Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Δεκεμβρίου από 07:00 μέχρι 20:00.
  (σημ. επιθυμώντας και έχοντας σχεδόν εξασφαλίσει τηλεοπτική κάλυψη της ανάρτησης των έργων, είναι σημαντικό να υπάρχει παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων νωρίς το πρωί, για να κοινοποιηθεί η προσπάθεια μέσω πρωινών ενημερωτικών εκπομπών, του είδους «Πρώτη Γραμμής ΝΕΤ)
  Προσοχή!!! Δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες για την τοποθέτηση των έργων.

  ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα οργανωθούν συζητήσεις για τις πυρκαγιές, τα δάση και το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περιβαλλοντολόγων και πολιτών. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τα παρακάτω emails:
  Στεφανία Μιζάρα: mizar@otenet.gr
  Αθηνά Καζολέα: akazolea@yahoo.co.uk

  Ομάδα Διοργάνωσης Αθηνά Καζολέα Νικάνδρη Κουκουλιώτη Μαριλένα Σταφυλίδου Λουίζα Γκουλιαμάκη Στεφανία Μιζάρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: