Θάρθουν πάλι τσούρμο οι μεσάζοντες…

O ουρανός ήταν κατάμαυρος. Αυτό ήταν το κακό με το κάψιμο των ελαστικών αυτοκινήτων. Η αιθάλη που αναδυόταν και σκοτείνιαζε τα πάντα και η δυσωδία του ανακάτευε το στομάχι του. Κι όμως ο αγρότης Μ.Κ. βρισκόταν στο μπλόκο από την πρώτη μέρα.
Δεν προσδοκούσε σε κάποια θεία παρέμβαση που θα τον έβγαζε από την φτώχεια του. Απλώς διαλαλούσε την απόγνωσή του. Χρωστούσε στην τράπεζα το δάνειο, στον έμπορο τον σπόρο, στον γεωπόνο τα φυτοφάρμακα, στον μανάβη, στον χασάπη, στη ΔΕΗ…

-Τα κανάλια, τα κανάλια! ακούστηκε μια φωνή.
Πραγματικά στο βάθος της Εθνικής εμφανίστηκε το βαν τηλεοπτικού συνεργείου μεγάλου καναλιού. Ο αγρότης Μ.Κ. έκανε να πλησιάσει για ν’ ακούσει καλύτερα, αλλά κάποιοι τον απώθησαν.
-Άσε να μιλήσουν οι συνδικαλιστές.

Πράγματι πίσω από τους μαύρους καπνούς εμφανίστηκε επιβλητική η φιγούρα του συνδικαλιστή Χ που στήθηκε μπροστά στην κάμερα. Ο Μ.Κ. τον ήξερε καλά. Ο αγροτοσυνδικαλιστής είχε 1.200 στρέμματα βαμβάκι, 620 καλαμπόκι και 140 καπνά. Είχε δύο καινούρια τρακτέρ, μία BMW και ένα τζιπ LAND ROVER 3000 κυβικά.

Ο συνδικαλιστής Χ περιέγραψε με αγωνιστικό ύφος την αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν τα δίκια τους. Είχε λέγειν, παραδεχόταν ο αγρότης Μ.Κ. Εξάλλου όλοι στο χωριό ήξεραν ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής είχε πολιτικές φιλοδοξίες. Κάποιοι ήδη τον αποκαλούσαν «βουλευτή». Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν εύκολη η δουλειά του. Να, αυτή την ώρα μάλωνε με άλλο αγροτοσυνδικαλιστή άλλου μπλόκου (παρότι του ίδιου κόμματος).

Κι εκείνος ο αγροτοσυνδικαλιστής Ψ από την Κόρινθο είχε τα δικά του αιτήματα και τα δικά του κτήματα (319 με πορτοκάλια, 782 λεμόνια, 61 καπνά και μόνο ένα τζιπ Mercedes). Στη συζήτηση μπήκε και ο αγροτοσυνδικαλιστής Ζ από τη Μακεδονία (128 στρέμματα ροδάκινα, 72 νεκταρίνια, 68 μήλα, 34 ακτινίδια και μια μονάδα με 400 μοσχάρια).

Ο αγρότης Μ.Κ. δεν μπόρεσε να μη χαμογελάσει σκεπτόμενος ότι όλοι αυτοί, οι Χ, Ψ, Ζ, εκπροσωπούσαν και τον ίδιο.
Έκανε μια γρήγορη καταμέτρηση της δικής του «περιουσίας»: 14 στρέμματα καλαμπόκι κι αυτά νοικιασμένα, μια γελάδα, τρία γουρούνια, ένα αγροτικό Mazda μοντέλο του ’78 και μια κόρη της παντρειάς που στα 30 της έμενε ακόμα σπίτι του.

Ο αγρότης Μ.Κ. αποφάσισε εκείνη τη στιγμή να φύγει από το μπλόκο και να γυρίσει στο σπίτι, την οικογένειά του και τη μιζέρια του.
Θα έβλεπε τη συνέχεια στην τηλεόραση. Εκεί τουλάχιστον θα μπορούσε χωρίς να τον βλέπει κανείς να μουντζώνει ελεύθερα. Τον υπουργό, τους συνδικαλιστές και το είδωλό του στο ψυχρό γυαλί του τηλεοπτικού δέκτη.


Advertisements

~ από gaios στο Φεβρουαρίου 1, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: