Ο σταυρός και οι εκλογές

Η χρήση του σταυρού προτίμησης στις εκλογές, πάει κόντρα στις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού μας. Για παράδειγμα, όλοι οι υποψήφιοι διεκδικούν με κάθε μέσον το «σταυρό» μας. Ενώ δεν θυμάμαι από τα θρησκευτικά να υπήρχε μεγάλη ζήτηση για τον Σταυρό του Μαρτυρίου.

Εξάλλου, ο Κύριος σταυρώθηκε για να σώσει τον κόσμο. Οι πολιτικοί, αντιθέτως, θέλουν να τους σταυρώσουμε για να τον καταστρέψουν.

(Θα μου πείτε ότι σίγουρα υπάρχουν και πολιτικοί με όραμα να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας, όσους βλέπουν οράματα τους στέλνουμε για ψυχανάλυση).

Οι μόνοι σταυροί που θα είχαν κάποια άμεση συμβολική σχέση με τους πολιτικούς είναι αυτοί των δύο ληστών, που σταυρώθηκαν μαζί με τον Ιησού.

Είμαι βέβαιος, ότι αν η σταυροδότηση των υποψηφίων γινόταν με πραγματικά καρφιά, θα είχαμε… μηδέν αποχή.

Ίσως η σχέση σταυρού – εκλογών να προήλθε από την δια βοής ψηφοφορία που έκανε ο Πιλάτος για το ποιος θα πάρει αμνηστία. Και ενώ όλες οι τότε δημοσκοπήσεις έδειχναν Ιησού, τελικά απελευθέρωσαν τον Βαραβά.

Δεν αποκλείω και μια σχέση του εκλογικού εθιμικού με τους σταυροφόρους που ξεκίνησαν «σεμνά και ταπεινά» να απελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους, αλλά επιδόθηκαν στο «μεγάλο πλιάτσικο».

Εν έτει 2009 μου έρχονται ακόμη στο σπίτι σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Στην αρχή ένοιωθα προσβεβλημένος, αλλά μετά τα βρήκα χρήσιμα. Γράφω στην από πίσω μεριά τα βομβίδια.

Κανονικά η ψηφοφορία θα έπρεπε να γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά φευ στην Ελλάδα ακόμα κλειδώνονται μαζικά οι συνταξιούχοι ανάμεσα στις καινούριες ηλεκτρονικές πόρτες των τραπεζών.

Λένε κάποιοι, ότι αν ένας πολίτης δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε το ΑΤΜ, γιατί να έχει δικαίωμα ψήφου; Μα φίλε μου, γιατί δούλεψε, πληρώνει τους φόρους του και κυρίως γιατί δεν φταίει αυτός για τις λειψές του δεξιότητες.

Εξάλλου, κανείς δεν είπε ότι η δημοκρατία είναι ένα τέλειο πολιτικό σύστημα. Απλώς είναι το καλύτερο που υπάρχει. Αν ήταν και πιο άμεση ακόμη καλύτερα.

Τα άλλα συστήματα τα ζήσαμε και σας διαβεβαιώ ότι δεν τα νοσταλγήσαμε καθόλου.

 

Advertisements

~ από gaios στο Σεπτεμβρίου 30, 2009.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: