Νέον έπος. Γεωργίου Οδύσσεια

Η συσχέτιση αυτού που μας περιμένει με την «Ομήρου Οδύσσεια» έχει μόνο σχετική επιτυχία διότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Στη σύγχρονη Ελλάδα οι σύντροφοι του Οδυσσέα έχουν από χρόνια μεταμορφωθεί σε γουρούνια και μάλιστα τους αρέσει.

Στο ομηρικό έπος μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης υπήρχε κάποιος χώρος για να περάσει το καράβι. Σήμερα στη μέση έχει προστεθεί τρίτος βράχος. Το ΔΝΤ.

Ο Οδυσσέας κατάφερε να αποκρούσει τα κεράσματα της χώρας των λωτοφάγων. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας ταίζουν με το ζόρι τους λωτούς της λήθης ως δήθεν… παραδοσιακό έδεσμα της μεσογειακής κουζίνας.

Η πιστή Πηνελόπη περίμενε τον καλό της υπομονετικά κεντώντας την προίκα της. Στη σημερινή Ιθάκη θα είχε γίνει τσατσά σε οίκο ανοχής για να «τα αρπάξει» και από τους 300 μνηστήρες.

Ο Οδυσσέας ταξίδευε προς Ιθάκη με ιστιοφόρο και κανονικό πλήρωμα. Οπωσδήποτε είναι πολύ πιο δύσκολο για τον Γιώργο να κάνει το ίδιο δρομολόγιο με… κανό.

Για πολλά χρόνια ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του κορόιδευαν τον Πολύφημο με πλαστά στατιστικά στοιχεία. Τώρα, όμως, πέσαμε σε κύκλωπα σπουδαγμένο στο London Schoοl of Economics.

Στο νησί της Καλυψούς κατοικεί πλέον η Τζούλια Αλεξανδράτου. Κανείς -ούτε ο Οδυσσέας- δεν θα ήθελε να δει τον εαυτό του τσιτσίδι κρεμασμένο στα περίπτερα.

Στο άλλο νησί, των Φαιάκων, το έχουν ρίξει στον τουρισμό. Εξάλλου, η Γκερέκου δεν κάνει τέτοια πράγματα. Δεν την αφήνει ο «ξανθή, αγαπημένη παναγιά».

Οι γαλάζιοι ναυτικοί μας λένε κάτι το εντελώς απίστευτο. Ότι παρέδωσαν κρίση χρέους και οι πράσινοι το έκαναν κρίση δανεισμού. Ποσειδώνα τριαινοφόρε, μα τον Δία, τι κάθεσαι και τους ακούς;

Τέλος, ο Οδυσσέας φτάνοντας στην Ιθάκη παρίστανε τον ζητιάνο. Σήμερα θα εύρισκε όλα τα φανάρια πιασμένα.

Δεν ξέρω μήπως στη σημερινή συγκυρία θα ταίριαζε κάποιο άλλο έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Για παράδειγμα «οι Άθλιοι» του Βίκτορος Ουγκό.

Κι αν προτιμάτε το σινεμά, ξαναγίνονται για οικονομικούς λόγους επίκαιρες όλες οι ταινίες με τον Νίκο Ξανθόπουλο, την Μάρθα Βούρτση, την Γκέλλυ Μαυροπούλου και κυρίως τον… Βασιλάκη Καϊλα.

Advertisements

~ από gaios στο Απρίλιος 27, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: