Μετατάξεις

Το ξεσκόνισμα στο γραφείο της Σοφίας Αναγνώστου δεν ήταν μία απλή διαδικασία. Ιδίως όταν έφτανε με το ξεσκονόπανο στα τρία αγαπημένα της κάδρα. Τους τίτλους σπουδών της. Αριστερά είχε κρεμάσει το πτυχίο του ΑΠΘ σε πάπυρο. Στη μέση βρισκόταν το απολυτήριο του μεταπτυχιακού στο πανεπιστήμιο του Γέιλ και δεξιά η Σοφία είχε καδράρει με τα χεράκια της το «βαρύ χαρτί». Το μάστερ στο London School of Economics, το καλύτερο οικονομικό πανεπιστήμιο του κόσμου.
Η Σοφία θυμόταν σαν τώρα τις πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις που είχε από ξένα πανεπιστήμια που της πρότειναν να συνεχίσει σε αυτά μία εγγυημένη ακαδημαϊκή καριέρα. Αλλά και ιδιωτικές εταιρείες την είχαν πλευρίσει προτείνοντάς της αποδοχές με πολλά μηδενικά. Η Σοφία Αναγνώστου όμως ήταν ανένδοτη. Θα γύριζε στην Ελλάδα, οπλισμένη με ένα πλούσιο και πολυσέλιδο βιογραφικό και θα εύρισκε όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Η Σοφία σάλιωσε το μεσαίο δάχτυλό της και καθάρισε τον επίμονο λεκέ από σκοτωμένο κουνούπι στο μεσαίο κάδρο. Που να φανταζόταν η έρμη ότι σε αυτή τη χώρα, μέ τόσα πτυχία και με 4 ξένες γλώσσες θα κατέληγε να εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος σε ένα μικρό δήμο της γενέτειράς της. Και αν δεν φιλούσε ο πατέρας της ένα σωρό «κατουρημένες ποδιές», τώρα ίσως να ζούσε με τα 499 ευρώ του επιδόματος του ΟΑΕΔ. Σε όποια θέση κι αν έκανε αίτηση πρόσληψης την έκοβαν γιατί ήταν -λέει- overqualified. Είχε δηλαδή περισσότερα προσόντα από αυτά που τους χρειαζόταν!
Αλλά και οι συνάδελφοί της, την αντιμετώπιζαν με ενός είδους ζηλόφθονο χλευασμό. «Αν δεν ήσουν γυναίκα θα σε έβαζα στα απορριμματοφόρα», της είχε πει ο δήμαρχος υπογράφοντας την πρόσληψή της.
 
Τα πράγματα  όμως τώρα άλλαξαν. Ο δήμος μέσω «Καλλικράτη συγχωνεύτηκε με άλλους μεγαλύτερους, ο δήμαρχος κατήλθε στις εκλογές που ακολούθησαν και δεν εξελέγη ούτε δημοτικός σύμβουλος – καλά να πάθει- και η ίδια μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους της «περίσσεψε» και περίμενε τη μετάταξή της σε άλλη δημοτική υπηρεσία του νέου δήμου.

Η Σοφία Αναγνώστου ήταν βέβαιη ότι τώρα πια που οι δήμοι είχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις, θα αναγνώριζαν τα προσόντα της και θα την αξιοποιούσαν σε κάποιο καλύτερο και πιο ενδιαφέρον πόστο. Λογικά θα την έβαζαν προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας ή έστω υπεύθυνη στα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα διεκδικούσε ο δήμος. Ως φιλότιμη εργαζόμενη ελιχε ήδη καταστρώσει σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και την μηχανογράφηση των αρχείων, ενώ είχε ψάξει και ένα σωρό κοινωνικά προγράμματα της Ε.Ε. Ήταν δηλαδή πανέτοιμη.

Η Σοφία Αναγνώστου ίσιωσε λίγο το τρίτο κάδρο που είχε μια μικρί κλίση προς τα αριστερά.
– «Καλημέρα Σοφία, αυτό είναι για σένα». Ήταν ο επιφορτισμένος με την εσωτερική αλληλογραφία συμβασιούχος συνάδελφός της που μισάνοιξε την πόρτα και πέταξε πάνω στο γραφείο της έναν λευκό φάκελο. Ένα κύμα αγωνίας ανέςβηκε από το στήθος της προς τον λαιμό όταν είδε πως επρόκειτο για την απόφαση της μετάταξής της. Επιτέλους, είχε έρθει η ώρα της δικαίωσης. Η κ. Αναγνώστους έσκισε βιαστικά το φάκελο, έβγαλε από μέσα το υπηρεσιακό έγγραφο, στάθηκε μπροστά στα τρία πολύτιμα καδράκια της και διάβασε φωναχτά:

«Δήμος…
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΘΕΜΑ: Μετατάξεις προσωπικού»
ΠΡΟΣ: Αναγνώστου Σοφία
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/11/2010

Αγαπητή κ. Αναγνώστου,
μετά από ενδελεχή μελέτη του βιογραφικού σας σημειώματος και συνυπολογίζοντας την επιτυχή προϋπηρεσία σας στην μέχρι τώρα θέση σας στην υπηρεσία, αποφασίσαμε να μεταταγείτε σε ένα νέο φορέα που υπάγεται από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στον δήμο μας. Παρακαλείστε εντός 15 ημερών από τη λήψη της παρούσης να παρουσιαστείτε ενώπιον του διευθυντή της νέας σας θέσης στην ΑΠΟΝΕ.
Μετά τιμής…»

«Τι είναι αυτή η ΑΠΟΝΕ;» αναρωτήθηκε η Σοφία Αναγνώστου. Το όμικρον σίγουρα σήμαινε «Οικονομικών» και το τελευταίο έψιλον «Ελλάδος». Τα άλλα όμως;
Έτρεξε ενθουσιασμένη για τη νέα της θέση στο διπλανό γραφείο που ήταν γεμάτο υπαλλήλους.
«Ρε παιδιά, τι σημαίνει ακριβώς ΑΠΟΝΕ»;
Όλοι οι παριστάμενοι συνάδελφοί της έσκασαν στα γέλια. Μετά από ώρα κάποιος κατάφερε να την ενημερώσει.
«ΑΠΟΝΕ, Σοφία μου, είναι η… Αποτέφρωση Νεκρών». Άντε και σιδεροκέφαλη.

Advertisements

~ από gaios στο Νοέμβριος 28, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: