Απολύεσαι ρεεεεεε

Φίλε αναγνώστη, αφού μελέτησα ενδελεχώς τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις, μπορώ με τη γνωστή νηφαλιότητα που με διακρίνει να κάνω ένα μόνο σχόλιο:
Ααααααααααααααααααααα…

Δεν είμαι βέβαιος αν με πανικβαλαν περισσότερο αυτές καθαυτές οι ανατροπές που περιλαμβάνει, ή το γεγονός ότι η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τα σωματεία.

Ιδίως όταν είναι γνωστό ότι στη χώρα μας δεν ευδοκιμούν μόνο οι σωματέμποροι αλλά και οι… «σωματειέμποροι».

Χώρια που για κάποιο άγνωστο λόγο στην Ελλάδα οι διοικήσεις των σωματείων αισθάνονται περισσότερο συνάδελφοι με τους εργοδότες. Δεν εξηγείται αλλιώς η εξειδίκευσή τους στο λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα».

Υπάρχει μία εξήγηση. Όταν ένας μεγαλοεπιχειρηματίας καλεί τους συνδικαλιστές για διαπραγματεύσεις στο φουαγέ πεντάστερου ξενοδοχείου, με τη συνοδεία ενός πλούσιου μπουφέ και ενός ενήλικου ουίσκυ (18 ετών), αυτός λογικό είναι να δείξει κατανόηση για τις αυξημένες ανάγκες του αφεντικού.

Οπότε ξεχνάει ότι την ίδια ώρα ένας εργάτης κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να χάσει το χέρι του στον τόρνο, ένας οικοδόμος κινδυνεύει να πέσει από τη σκαλωσιά, ακόμη και ένας γραφιάς να χάσει το φως του μπροστά στον υπολογιστή.

Όταν ήμουν νεαρός δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί όπου έπιανα δουλειά με απέλυαν την 59η μέρα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι την 60ή θα μπορούσα να ζητήσω αποζημίωση.

Τώρα, με τον νέο νόμο, δεν θα δικαιούνται αποζημίωση όσοι δουλεύουν μέχρι 364 ημέρες. Η πληροφορία ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλάμβανε αποζημίωση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη δεν επιβεβαιώνεται, αλλά και δεν αποκλείεται.

Από την άλλη, να μη τα θέλουμε και όλα δικά μας. Δεν φτάνει που έχουμε δουλειά, θέλουμε να πληρωνόμαστε κιόλας.

Πάντως υπάρχει και κάτι καλό στο νομοσχέδιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Για πρώτη φορά ο άνεργος θα μπορεί πλέον να αποκαλεί τον εργαζόμενο… «συνάδελφε».

Όποιος, τέλος, απασχολείται σε ΔΕΚΟ την έχει βάψει, διότι Δεν Εχει Κανει Οικονομίες.

Περαστικά μας, που δεν το βλέπω.

 

Advertisements

~ από gaios στο Δεκέμβριος 11, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: